top of page

Onprem ve Cloud: İşletmeniz için en iyisi hangisi?

Birçok kuruluş, sanal uygulamaları ve masaüstlerini dağıtmak için en iyi altyapıyı düşünüyor. Seçim, esas olarak şirket içi ve bulut çözümleri veya her ikisinin karışımı arasındadır. Şirket içi mi yoksa bulut mu diğerinden daha iyi? Şirket içi sanal masaüstü altyapısı (VDI), BT departmanlarına ortamları üzerinde kontrol sağlar - ancak günlük bakım gerektirir ve ölçeği büyütmek karmaşık olabilir. Hizmet olarak bulut bilgi işlem masaüstü (DaaS) modelleri, BT karmaşıklığını ve fiziksel altyapı maliyetlerini azaltır.

Her altyapının avantajları ve dezavantajları vardır. İşletmeniz için hangi modelin en iyi olduğunu belirlemek, şirketinizin ihtiyaçlarına ve diğer birkaç faktöre bağlı olacaktır. Bu yazıda, bulut bilişim ile şirket içi bilgi işlem arasında karar verirken göz önünde bulundurulması gereken en önemli unsurlardan bazılarına bakacağız.

Şirket İçi ve Bulut Karşılaştırması: Artıları ve Eksileri

Şirket içi ve bulut bilişimin belirgin farklılıkları vardır ve kuruluşunuzun özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde kullanılabilir.

On Premises vs. Cloud: Pros and Cons

Şirket içi ve bulut bilişimin belirgin farklılıkları vardır ve kuruluşunuzun özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde kullanılabilir.

Şirket İçi Ortam nedir?

Şirket içi, veri ve yazılımların kuruluşun sahip olduğu fiziksel cihazlarda depolandığı ve kullanıldığı bir bilgi işlem modelini ifade eder. En yaygın kullanım alanları veri merkezleri, kurumsal sunucular ve ağ sistemleridir. Terim aynı zamanda şirket içi amaçlar için şirket içinde tasarlanan uygulamalara ve yazılımlara da atıfta bulunur.


Şirket İçi Ortamların Artıları

  • Altyapı kontrolü: Şirket içi ortamlar, kuruluşlara altyapıları üzerinde tam kontrol sağlar. Yazılımın ve verilerin nerede bulunacağına, bunlara kimlerin erişebileceğine ve hangi işlevlerin gerçekleştirilebileceğine karar verebilirler.

  • Güvenlik: Sahip olduğunuz donanımda depolanan tüm veri ve kaynaklara sahip olduğunuz için size daha fazla kontrol sağlayabilir. BT ekibi donanım, yazılım ve ağ kaynaklarına erişimi sağlayabilir, yönetebilir ve kısıtlayabilir.

  • Uyumluluk: Bazı endüstriler, verilerin şirket içinde tutulmasını içeren daha katı gizlilik ve düzenleyici gereksinimleri zorunlu kılar.

  • Verimlilik: Veri merkezine yakın kullanıcılara yönelik düşük gecikme süresi ve minimum dış bağımlılıklar, şirket içi altyapı tutmanın avantajlarından bazılarıdır.

Şirket İçi Ortamların Eksileri

Şirket içi dağıtımların herkes için uygun olmamasının birkaç nedeni vardır. Altyapınıza karar verirken şu faktörleri göz önünde bulundurun:

  • Ölçeklenebilirlik: Bu, büyüyen bir kuruluş için şirket içi bir altyapı tutmanın en büyük dezavantajıdır. Her yeni kaynak eklemeniz gerektiğinde, zaman alan ve maliyetleri artıran yeni donanımlara yatırım yapmanız gerekir. Ani taleplere uyum sağlamak, şirket içi bir altyapıyla zor olabilir.

  • Altyapı maliyetleri: Bir şirket içi altyapı oluşturmak, yüksek ön maliyetler gerektirir ve gereksinimleri tahmin etmek zor olabilir. Daha fazla alana ihtiyacınız varsa, talep gereksinimlerini ekstra sunucunun maliyetiyle dengelemeniz gerekir. Fazla tedarik yaparsanız, yetersiz kapasiteyle karşılaşırsınız.

  • Bakım: BT personeliniz, artan hata ve güvenlik açıkları riskine neden olarak ekibe yük getirebilecek veya bunaltabilecek tüm bakım ve güncellemelerden sorumludur.

  • Güvenlik: Tesis içi size altyapı ve ağ üzerinde daha fazla kontrol sağlarken, insan hatasına daha yatkındır ve güvenlik tehdidi riski daha yüksektir.

  • Güvenilirlik: BT ekibinizin bakıma ayak uydurması gerektiğinden, güvenilirliği etkileyen hatalar olabilir.

Bulut Bilişimin Şirket İçi Dağıtımlara Karşı En Büyük Avantajları

Buluta geçiş birçok kuruluş için doğru seçenek olabilir - karmaşık ortamları güvenli bir şekilde yönetmek için gereken esnekliği sağlar.

Bulut bilişim ortamına geçişin avantajları nelerdir? Burda biraz var:

Bulut Çözümleri Ölçeklenebilirliği Sağlar

Bulutun en önemli avantajlarından biri, tedarik kolaylığıdır. Örneğin yeni kaynaklar ve depolama, günler veya haftalar yerine dakikalar içinde eklenebilir. Bu esneklik, kuruluşların talepteki ani değişikliklere hızla adapte olmalarını, ölçeklerini ihtiyaçlarına göre artırmalarını veya azaltmalarını sağlar.

Bulut Bilişim Maliyet Tasarrufu Sağlıyor

Bulut, daha uygun maliyetli bir seçenek olabilir. Yeni başlayanlar için, buluta geçiş yaptığınızda önceden herhangi bir altyapı maliyeti yoktur. Çoğu bulut sağlayıcı, kullandıkça öde fiyatlandırma modeli kullanır. Sahip olduğunuz kaynaklar yerine sadece kullandığınız kaynaklar için ödeme yaptığınız için atıl ekipman maliyetlerini ortadan kaldırır. Son olarak, yalnızca kullandığınız kadar ücretlendirileceğinizi biliyorsanız, geçişinizin maliyetini daha doğru planlayabilirsiniz. İşte başlamanıza yardımcı olacak harika bir hesap makinesi .

Bulut Çözümleri Sistem Yönetimini Basitleştiriyor

Bulut bilişim modelleri, güvenlik görevleri de dahil olmak üzere sistem yönetimini basitleştiren bilgi işlem, depolama ve ağ katmanını donanımdan soyutlar. Çoğu bulut sağlayıcısı, yöneticilerin erişimi kontrol etmek ve güvenlik açıklarını değerlendirmek için kullanabileceği güçlü güvenlik denetimlerine sahiptir.

Bulut Bilişim Kullanılabilirliği ve Çalışma Süresini İyileştirir

Buluta geçişin bir başka avantajı da yüksek kullanılabilirliktir. İş yükleriniz ve günlük görevleriniz kapalı kalma sürenizin olmamasını gerektiriyorsa, çoğu bulut sağlayıcı hizmet sözleşmelerinde en az yüzde 99,9 çalışma süresini garanti eder.

Güvenlik Bulutta Geliştirildi

Bulutta güvenlik, paylaşılan bir sorumluluk modeli altında çalışır. Hizmet sağlayıcılar , bulut kaynağının güvenliğiyle ilgilenirken , müşteriler buluttaki güvenlikten , örneğin verilere, ağa ve depolamaya erişimi kontrol etmekten sorumludur.






Kaynak; https://www.citrix.com/blogs/2022/09/15/on-premises-vs-cloud/

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page